Zorii

Zorii

luni, 30 septembrie 2013

Moldova între vis și realitate

 Dacă o să urmărim știrile din presa străină despre Republica Moldova , o să observăm că la etapa actuală predomină acel amalgam de noutăți negative, cum ar fi sărăcie, corupție, omoruri, violuri și tot așa mai departe... Cînd citim aceste informații ne punem îngroziți mînile în cap și ne întrebăm : Să fie oare chiar aceasta sinistra realitate în care noi convețuim?! Să aibă țara noastră o imagine atît de funebră pe plan internațional?! „ Pe a căror căciuli se găsesc atunci muștele? „

Săpînd puțin în mentalitatea noastră , a moldovenilor , am încercat să găsesc acele lacune care ne împiedică să mergem înainte , să ne dezvoltăm și de ce nu ,  să progresăm. Prima ar fi aceea că ne-am învățat să ne lamentăm și să dăm  prea ușor vina pe alții.  Ne plîngem că statul nu ne oferă salarii europene și la timp, că medicii, vameși ,profesorii sunt corupți, că avem jurnaliugi vîndute   si doar noi suntem curați și nepătați ca lacrima , oare?  Aici ar fi cazul să aduc aminte de celebra fraza a fostului  președintelui american J.F.Kennedy :”  Nu te întreba ce face statul pentru tine , întreabă-te ce poți face tu pentru el!” , parafrazîndu-l m-aș întreba  dar ce am făcut noi pentru Moldova? Iar dacă așteptăm aici susținere și ajutor, noi am susținut-o? noi am ajutat-o? ...
Și apoi o țara  oare nu își merită conducătorii?  Oare nu noi suntem acei care le plătim medicilor, vameșilor? și apoi ce mai dorim dacă e așa..
 O altă caracteristică ar fi că ne place să criticăm la stînga și la dreapta , dar nu atît să criticăm ( fiind că există și critică constructivă) , cît să judecăm viețile oamenilor. Chiar dacă avem în față niște profesioniști, niște personalități marcante care își permit uneori să greșească, noi cu plăcere îi devorăm și încercăm să-i învățăm cum ar fi mai corect să procedeze. Chestia aceasta îmi aduce aminte de meciurile de fotbal în care se întîmplă ca fotbaliști notorii, cum ar Messi sau Ronaldo să rateze golurile, iar amatorii abia inițiați în acest sport care-i privesc de la  televizor să-injure urît și să le strige cu putere „Ce faci măi prostule? Nu știi tu a marca în poartă!”  .
 O altă calitate specifică a nostră este Invidia. Dintotdeauna ne-a ros pe dinăuntru faptul că vecinul nostru are o casă mai frumosă , o mașină mai ceva ca a noastră și tot așa mai departe.. Noi încă nu ne-am dezvoltat spiritul de concurență sănătoasă, ceea ce ar  înseamna să nutrim față de vecin sentimente de  admirație, respect  și servirea unui model pentru noi. Din cauza zavistiei , noi perdem și sentimentul de solidaritate și unire. În Dacia să nu uităm , „că strămoșii nu degeaba erau cei mai drepți și puternici , dintre toți fiind că erau Uniți, mai apoi au perdut bătăliile fiind că s-au scindat în multe triburi...”
 O altă barieră care ne împiedică și  care ne ține în mocirlă, este ne-dorința noastră de a ne cultiva, de a citi, de a crește intelectual și a ne dezvolta astfel multilateral și armonios. Sau o țară puternică are nevoie și de niște minți lucide și cu adevărat cerebrale.Din păcate această lacună are rădăcini, mai adînci  deoarece  chiar și în „Descrierea Moldovei” ,  Dimitrie Cantemir zicea „moldovenii sunt leneși la carte”. Și în acest caz de ce să nu luăm exemplu din țările din  Anglia, Franța, Germania? Acolo unde copiatul e strict interzis, iar motivația studenților de învăța, a oamenilor de a se cultiva, este indubitabil mai mare.
Și atunci care ar fi soluțiile? ȘI cum putem aduce măcar un strop de lumină în acestă țară?
Probabil că în primul rînd ar trebui să le insuflăm de mici copiiilor noștri ( de cînd abia li se plămădește caracterul)  spiritul patriotic, aceasta la sigur îi v-a marca puternic toată viață . Tinerii să fie obligați să activeze de timpuriu pe piața muncii  ( de la 15-16 ani, și concomitent studiile, este un exemplu preluat  de la americani , aceasta ajutîndu-i să înoate mai bine în viață , să fie mai responsabili, mai independenți.) Altfel ajungem la  paradoxul zilelor noastre , să terminăm studiile universitare, uneori și două facultăți , ca mai apoi să  nu găsim  de lucru și să fim nevoiți să migrăm peste hotare. Și dacă tot ne remarcăm prin corupție, sărăcie, cumătrism de ce să nu încercăm să dechidem la lumina rampei și atuurile noastre ? să ne promovăm astfel prin valorile culturale , frumoase? motivăndu-le convingător  copiilor, elevilor, studenților, salariaților, în facto tuturor cețățenilor  necesitatea de  a frecventa teatrele, concertele de muzica clasică ,  muzeele  și nu doar... creînd astfel o societate mai umană și mai cultă, nu doar orientată spre bunurile materiale.
În concluzie pot spune că dacă dorim să facem cu adevărat o schimbare în această țară , atunci ar fi cel mai bine cazul să începem de la noi , de la schimbarea mentalității nostre.  Da,  pare  a fi o idee romantică și irealizabilă, dar dacă vom pune mereu totul pe umerii altora atunci  dragii mei ,cine vor face mersul schimbărilor mult-visate? Pentru aceasta e nevoie de mult timp, răbdare , voință și poate chiar de scindarea cîtorva generații , important e  dorința, începutul  acțiunea. („ Moscova nu s-a construit într-o zi „)

Și dacă această țară ne-a oferit ceva sfînt ,  ceva drag care ne marchează mai mult de-o viață și ceva  cum ar fi amintirile legate de familie, casa părintească, prietenii din copilărie , oare noi  merită s-o huiduim pe ea în acest fel?  Merită să împroșcăm în ea cu noroi? (Sau  dormim așa ne-am așternut ,) oare nu ar merita ea  să-i oferim înapoi măcar un grăunte de recunoștință?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu