Zorii

Zorii

miercuri, 25 septembrie 2013

Concurența din Jurnalism

În ultima perioadă observăm că există o luptă tot mai acerbă , mai dinamică  dintre Jurnalismul tradițional și Jurnalismul online.
Pe de- o parte eu a-și zice că este o concurență sănătoasă ce duce spre progres, mișcare, spre acel neobosit perpettum-mobile , iar pe cealaltă parte a baricadei este un război bolnăvicios , fiind că fiecare segment mediatic își are locul său bine stabilit și de neînlocuit printre publicul larg.  A le compara , a diseca în polemici aprinse care din ele este totuși mai eficient, mai rezonabil , mi se pare cam absurd... E ca și cum ai compara teatrul cu cinematograful, cartea tradițională cu ce cea online și șirul continuă..
Spre exemplu în timp ce servim cafeaua de dimineață dorim să citim , să analizăm, sau să revenim la unele momente din  articol ,alegem desigur ziarul.
Dacă  mergem în transport , sau efectuăm acasă anumite treburi casnice, dorind în același timp  să prindem doi iepuri, și să ascultăm ultimile noutăți ,sau să ne răsfățăm urechiușele cu muzica care  ne plece, alegem desigur radioul.
Dacă ne dorim să privim ( nu doar să citim, sau ascultăm), știrile, emisunile alegem desigut pentru a avea surse mai credibile, sau pentru a viziona un film , alegem desigur televizorul.  Fiecare din aceste fenomene mediatice își are  cum am menționat , rolul său bine stbilit. Televiunea și radioul nu au să înlocuiască niciodată presa-scrisă ,  ( fiind un material-document , ce-l putem păstra pe o periodă indelungată, în timp ce informațiile din radiou și televiziune se consumă repede , plus la aceasta dacă avem careva  neclarități, putem oricînd reveni la frazele echivoci. ). Tot așa cum presa scrisă și televiziunea , nu pot înlocui radioul, care difuzează știrile cel mai operativ , și care oferă  totodată posibilitatea radioascultătorului de a mai efectua careva activități . Și desigur că nici radioul ,și nici presa scrisă nu pot înlocui televizunea. Acolo putem viziona, nu doar asculta știrile , iar datorită imaginilor informațiile furnizate par mai credibile.
Mai nou a apărut pe piața mediatică și Jurnalismul online. Anume între Jurnalismul tradițional si cel online se dă cea mai dură luptă. Dar mai întîi să vedem care este specificul acestui tip de Jurnalism? În primul rînd opurtunitatea de a-ți crea un blog, ceea ce nu-ți oferă jurnalismul tradițional. Anume crearea unui blog reprezintă un procedeu ideal de ate afirma, de a-ți face voce auzită  și de ați forma o anumită imagine. Alt avantaj, ar mai fi că dacă lucrezi în emisfera mediatică, anume aici dispui de o libertate mai mare, fără a fi supus unei anumite politici editoriale.Ba mai mult din blogul tău, dacă te duce capul poți face și un profit bunișor.
Un alt specific al Jurnalismul online este că aici putem cu ușurință asculta radioul, citi ziare, reviste sau privi posturi de televizune online. De aici pornește și conflictul dintre aceste segmente mediatice. Acestă implimentare avănd și avantaje dar și dezavantaje. Pentru jurnalismul online cîștigă teren în sensul că difuzarea materilalelor este mai operativă. Consumatorii avînd astfel posibilitatae de a  citi informațiile fără a plăti pe ziare și reviste  ,sau de a  asculta și viziona evenimentele dacă nu au avut suficient timp. Totuși cănd alegem meteoda tradițională de Jurnalism, suntem mult mai focusați la subiecul nostru. Spre exemplu cind vizionăm buletinul de știri de la tv, suntem concentrați doar la buletin nu și la mesajele ce le-am primit de pe rețelele de socializare (îndeosebi Facebook) , sau la muzică ce-o ascultăm . Cînd alegem Jurnalismul online, putem avea o viteză mică la traficul de internet, si informația nu mai este așa de proaspătă, plus pe internet fluxul de publicitate e mult mai mare, ceea ce la fel ne distrage atenția.
În concluzie pot afirma ,că dacă  dorim să ne informăm prin metoda trdițională sau cea modernă , daca alegem mai des să ascultăm, citim sau privim evenimentele  , aceasta DEPINDE  doar de noi  CONSUMATORII de informație .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu